Make your own free website on Tripod.com

pengenalan.jpg (3080 bytes)

r.jpg (1021 bytes)agbi adalah salah satu sukan yang kasar dan lasak jika ianya di lihat melalui mata kasar, sebaliknya ragbi adalah salah satu sukan yang membentuk keberibadian seseorang. Ragbi juga dianggap sebagai sukan atau permainan yang gentleman bagi sesetengah pihak. Semasa perlawanan seseorang pemain ragbi akan menganggap pasukan lawan mereka sebagai musuh ketat yang perlu di kasari tetapi setelah perlawanan berakhir kedua-dua pasukan ini adalah sahabat yang baik.

 

sejarahkelab.jpg (3731 bytes)

k.jpg (1065 bytes)elab Ragbi Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Paroi Jaya telah di tubuhkan pada awal tahun 1999. Kelab ini adalah diantara kelab-kelab yang baru di tubuhkan di Sek. Men Keb. Taman Paroi Jaya. Kelab ini pada awalnya di bimbing oleh En.  Mohd Husni Anwar. Setelah beliau di tugaskan berpindah ke sekolah lain tempat ini di gantikan oleh En. Shamsuri Hj. Abdul Razak dan En. Anuar Zain.

Pegerusi kelab yang pertama ialah Mohd Famy Baharuddin dan naib pegerusinya Mohd Hafiz Mohammadah. Kelab ini pada awalnya mempunyai seramai 72 orang ahli yang terdiri daripada pelajar tingkatan dua hingga pelajar tingkatan lima. Penyertaan kejohanan ragbi pertama yang di sertai oleh pasukan sekolah iaitu Kejohanan Ragbi Piala Tunku Naquiyuddin 1999. Pasukan sekolah telah berjaya meletakkan nama sekolah di tangga ke-3 bagi kategori bowl. Ini adalah kejayaan pertama yang di perolehi oleh pasukan ragbi sekolah.

 

objektif_kelab.jpg (3728 bytes)

m.jpg (1079 bytes)elahiran pelajar yang berdisplin dan berjaya dari segi akademik dan ko-kurikulum.

m.jpg (1079 bytes)elahiran sifat bertanggungjawab terhadap pasukan.

m.jpg (1079 bytes)elahirkan pemain ragbi profesional pada masa akan datang.

m.jpg (1079 bytes)endedahkan dan menambahkan minat pelajar terhadap sukan ragbi.

m.jpg (1079 bytes)embentuk keberibadian,  ketahanan fizikal dan mental pelajar.

 

1999 Hakcipta terpelihara. Kelab Ragbi SMKTPJ on-line.
Sebarang pertanyaan atau cadangan, sila hantarkan e-mail anda kepada kami.